Η διαταραγμένη γλυκόζη σε νηστεία ή IFG είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, που ανιχνεύεται σε νηστεία επί τουλάχιστον οκτώ ώρες, υπερβαίνουν τα όρια παραμένοντας όμως κάτω από τα όρια που οδηγούν στην διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη .
Κίνδυνοι για την Υγεία
Η διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας συνοδεύεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε έκδηλο σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, με ένα κίνδυνο 50% η εξέλιξη αυτή να εκδηλωθεί κατά τη πρώτη δεκαετία μετά τη διάγνωση.
Η IFG είναι μια προειδοποίηση που μας θυμίζει δύο πολύ σημαντικά πράγματα.Το πρώτο είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου II δεν χτυπά ξαφνικά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι πάντα, περνά μέσα από μια αναστρέψιμη κατάσταση που διαρκεί χρόνια.
H αυξημένη γλυκόζη αίματος δεν δίνει κανένα σύμπτωμα.Τα άτομα που ανήκουν σε πληθυσμό αυξημένου κινδύνου (οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο , υπέρταση , υπερλιπιδαιμία) θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις αρκετά νωρίς και με συχνότητα τουλάχιστον ετήσια .
Αν και δεν είναι πραγματική ασθένεια, η ανίχνευση των προ-διαβητικών δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη μελλοντική ανάπτυξη έκδηλου σακχαρώδη διαβήτη.
Διαγνωστικά κριτήρια
Η διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (IFG) δεν πρέπει να συγχέεται με την διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT ), αν και οι δύο συνθήκες μπορούν να συνυπάρχουν.
Η διάγνωση της IGT τοποθετείται μέσω της λεγόμενης καμπύλης γλυκόζης, στην οποία καταγράφεται στο χρόνο η γλυκαιμική απόκριση του ασθενούς στην κατάποση 75 γραμμάρια γλυκόζης που διαλύονται σε νερό. Αν μετά από δύο ώρες, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πάνω από ορισμένα επίπεδα (> 140, αλλά λιγότερα από 200 mg / dl), πρόκειται για IGT. Αυτή η κατάσταση παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο εξέλιξης σε έκδηλο σακχαρώδη διαβήτη σε σύγκριση με την IFG και για το λόγο αυτό μετά την ανίχνευση της διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας πολύ συχνά ο γιατρός κατευθύνει τον ασθενή σε μια δοκιμή φορτίου γλυκόζης από το στόμα.
Ανάλογα με τις πηγές κάποιος μιλάει για διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που μετρήθηκε σε ένα μικρό δείγμα φλεβικού αίματος που λαμβάνεται μετά από νηστεία επί τουλάχιστον 8 ώρες (μόνο το νερό χορηγείται), είναι:
- μεγαλύτερη από ή ίση με 110 mg / dl_ (6.1 mmol / L), αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από 126 mg / dl_ (6.9 mmol / L, οι οποίες είναι παθογνωμονικές του διαβήτη) – Κατευθυντήριες γραμμές WΗΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- μεγαλύτερη από ή ίση με 100 mg / dL (5.6 mmol / L), αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από 126 mg / dL (6.9 mmol / L, οι οποίες είναι παθογνωμονικές του διαβήτη) – Κατευθυντήριες γραμμές ADAAmericanDiabetesAssociation.
Τι να κάνετε
Με την παρουσία του προδιαβήτη, συχνά η απλή διόρθωση του τρόπου ζωής είναι αρκετή. Μετά τη διαπίστωση της διαταραγμένης γλυκόζης νηστείας, ως εκ τούτου, ο γιατρός σας δεν θα συνταγογραφήσει φάρμακα , αλλά σας συμβουλεύουμε να παρέμβει με μια διατροφή πιο κοντά στο θερμιδικό πλεόνασμα και ταυτόχρονα πιο πλούσια σε λαχανικά και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες (γλυκά, ζαχαρούχα ποτά, βιομηχανικούς χυμούς, σνακ, σοκολάτες).
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνοδεύονται από αυξημένη φυσική δραστηριότητα, η οποία είναι τόσο σημαντική όσο περισσότερο υπέρβαρο είναι το άτομο.Κανείς, βέβαια, δεν ζητά να μετατρέψεται τον εαυτό σας σε αθλητή: τριάντα λεπτά την ημέρα (ή τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα) να προτιμάτε την σκάλα αντί του ασανσέρ είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη και την βελτίωση της γενικής ευημερίας και του προφίλ λιπιδίων αίματος (χοληστερόλη ,τριγλυκερίδια , κλπ).