Διαταραχές αναπνοής στον ύπνο

Διαταραχές αναπνοής στον ύπνο

Τι είναι η αποφρακτική άπνοια

Το έντονο και χρόνιο ροχαλητό είναι η πρώτη ένδειξη μιας δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή διαταραχής, η οποία ονομάζεται αποφρακτική άπνοια στον ύπνο.

Εάν ροχαλίζετε δυνατά και συχνά, σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου η λειτουργία της αναπνοής σας δεν είναι ικανοποιητική, καθώς οι αεραγωγοί σας δεν είναι τελείως ανοικτοί. Το ροχαλητό δημιουργείται, όταν ο αέρας περνάει μέσα από τους στενεμένους αεραγωγούς, δονεί τα τοιχώματά τους και παράγεται ήχος, που είναι γνωστός ως “ροχαλητό”.

Το ένα τρίτο (1/3) περίπου των ενηλίκων ροχαλίζει. Ωστόσο, το ροχαλητό στους περισσότερους από αυτούς δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους. Σε ποσοστό, όμως, περίπου 5% των ενηλίκων – αφορά συνήθως άνδρες μέσης ηλικίας, με αυξημένο σωματικό βάρος – το έντονο και μόνιμο ροχαλητό είναι η πρώτη ένδειξη μιας επικίνδυνης αναπνευστικής διαταραχής, η οποία ονομάζεται αποφρακτική άπνοια στον ύπνο.

Οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή δεν αναπνέουν ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν αρκετό οξυγόνο και να έχουν κακής ποιότητας ύπνο. Αυτές οι ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να συμβάλουν στη δημιουργία αρτηριακής υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτά τα προβλήματα αναπνέουν συνήθως φυσιολογικά όταν είναι ξύπνια. Για το λόγο αυτό, αν ροχαλίζετε δυνατά και συστηματικά χρειάζεται να συζητήσετε το θέμα αυτό με το γιατρό σας ή να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο ειδικό κέντρο. Ευτυχώς σήμερα οι αναπνευστικές αυτές διαταραχές μπορούν να διαγνωστούν από τους ειδικούς σε πρώιμα, πιο εύκολα θεραπεύσιμα στάδια, και να προληφθούν ή να ανακοπούν οι επιπλοκές τους.